Skip to content
Home » Γαστροσκόπηση

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που εξετάζει το εσωτερικό του ανώτερου τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα. Συγκεκριμένα γίνεται εξέταση του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).

Η εξέταση πραγματοποιειται απο έμπειρο ιατρικό προσωπικό, και συγκεκριμένα από γαστρεντερολόγο. Χρησιμοποιείται ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο  που έχει μια μικρή κάμερα και φως στο άκρο.

Μπορεί επίσης να ακούσετε ότι αυτη η εξέταση ονομάζεται οισοφαγογαστρική δωδεκαδακτυλοσκόπηση (OGD).

Πότε κάνουμε γαστροσκόπηση:

  • Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και πόνο κατά την κατάποση
  • παρατεταμένη ναυτία, έμετος και απώλεια όρεξης
  • αιματέμεση, αιμορραγία πεπτικού, μαυρα κόπρανα
  • χρόνιος βήχας (ύποπτο για συρίγγια ή παλινδρόμηση οξέος από τον οισοφάγο)
  • ασαφής απώλεια βάρους
  • Φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου (γαστρίτιδα)
  • Φλεγμονή (οισοφαγίτιδα) και κιρσοί (κιρσοί του οισοφάγου) του οισοφάγου
  • Όγκοι στομάχου
  • Έλκη ανώτερου πεπτικού (έλκος)
  • Λήψη δειγμάτων ιστού (βιοψίες) με τη βοήθεια λαβίδας

Θεραπευτικές ενδείξεις

Αφαίρεση ξένων σωμάτων από το ανώτερο πεπτικο

Αφαίρεση όγκων (πολύποδες ή πρώιμος καρκίνος)

Αιμόσταση (αντιμετώπιση αιμορραγίας) στον οισοφάγο, το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο

Αντιμετώπιση στενώσεων οισοφάγου

Πριν την εξέταση:

Πριν από τη γαστροσκόπηση, ο γιατρός σας θα κάνει ερωτήσεις για το ιστορικό σας και θα σας ενημερώσει για  την προετοιμασία, τη διαδικασία ‘αναισθησίας’ και τις πιθανές επιπλοκές της εξέτασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων αντιπηκτικών και αναλγητικών όπως η ασπιρίνη ή η δικλοφενάκη ή εάν έχετε προδιάθεση για αιμορραγία.

Για τη διενέργεια της εξέτασης πρέπει ο ασθενής να έχει παραμείνει νηστικός τουλαχίστον 8 ώρες πριν την εξέταση, διαφορετικά  η παρουσία τροφής θα μπορούσε να εμποδίσει την ακριβή εντόπιση πιθανών αλλοιώσεων στο ανώτερο πεπτικο. Επιπλέον, ο κίνδυνος εισρόφησης στους πνεύμονες στην περίπτωση που το στομάχι δεν είναι άδειο είναι υπαρκτος. Η εξέταση πραγματοποιείται με την χορήγηση φαρμάκων (αναισθητικών-υπναγωγών και αναλγητικών) που προκαλούν μια κατάσταση που ονομάζεται ‘συνειδητη αναισθησία’. Η διαγνωστική εξέταση διάρκει στο συνολό της 8-10 λεπτά. Σε περίπτωση που απαιτείται κάποια θεραπευτική πράξη , η εξέταση διαρκει περισσότερο. Η γενική αναισθησία απαιτείται ή ζητείται από τον ασθενή μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Εξέταση

Για την εξέταση, ξαπλώνετε στην αριστερή πλάγια πλευρά. Ο γιατρός τοποθετεί στο στόμα ένα ειδικό πλαστικό στόμιο  μεταξύ των σειρών των κοπτήρων για να αποφευχθεί τυχαία βλάβη στο γαστροσκόπιο και πιθανή κάκωση στα δόντια σας. Στη συνέχεια εισάγει προσεκτικά το γαστροσκόπιο μέσω του στόματος στον οισοφάγο. Επιθεωρεί προσεκτικά τον βλεννογόνο του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Mε τη βοήθεια του ενδοσκοπίου μπορεί να γίνει ληψη βιοψιών, αφαίρεση πολυπόδων ή πρώιμων όγκων, να γίνει θεραπεία του έλκους και να σταματήσει μια αιμορραγία απο τον οισοφάγο, τον στόμαχο και το 12δάκτυλο με ειδικές τεχνικες και μεθόδους.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η διαγνωστική γαστροσκοπηση είναι μια ασφαλής εξέταση. Σπάνια εμφανίζεται ήπιος κοιλιακός πόνος μετά από γαστροσκόπηση. . Η βραχνάδα ή η δυσκολία στην κατάποση προκαλούνται περιστασιακά από ερεθισμό του λάρυγγα. Ωστόσο, ο πονόλαιμος βελτιώνεται γρήγορα. Τα πιο συνηθισμένα παράπονα είναι μετεωρισμός, ερυγές και μια μικρή αίσθηση πληρότητας, τα οποία προκαλούνται από μικρές ποσότητες αερα που παραμένουν στον στόμαχο

Σπάνια εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν βλάβες στα δόντια, τραυματισμούς στο βλεννογόνο ή διάτρηση (εξαιρετικά σπάνια) του τοιχώματος του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου με το γαστροσκόπιο.