Ασθενής ετών 76 προσέρχεται για διενέργεια ενδοσκοπικού υπερήχου, λόγω ανεύρεσης ενός υποεπιθηλιακού όγκου στην περιοχή της 2ης μοίρας του δωδεκαδακτύλου σε γαστροσκόπηση που είχε διενεργηθεί απο συνάδερφο γαστρεντερολόγο. Η γαστροσκόπηση είχε προηγηθει γιατί η ασθενής ανέφερε δυσπεπτικά ενοχλήματα, αίσθημα γρήγορου κορεσμου και κοιλιακό άλγος στην άνω κοιλία.

Η ενδοσκοπική εικόνα ανέδειξε την παραπάνω ‘υποεπιθηλιακή βλάβη’ στην περιοχή του 12δακτύλου με πιθανη κεντρική εξέλκωση. Εγινε περαιτέρω έλεγχος με ενδοσκοπικό υπέρηχο, όπου ανιχνευεται ευμεγέθης κυστική βλαβη η οποιά εξορμάται απο την περιοχη της κεφαλής του παγκρέατος. Πρόκειται για σαφώς αφοριζόμενη κυστική αλλοίωση με μικροκυστικά και πολυκυστικά στοιχεια. Τέθηκε η υπόνοια ορώδους κυσταδενώματος. Εξαιτίας του μεγέθους της μάζας και της παρουσιας ‘συμπαγών’ στοιχείων έγινε λήψη βιοψίας (EUS-FNB) και η διάγνωση τους ορώδους κυσταδενώματος επιβεβαιώθηκε ιστολογικά.



Πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώθει ότι δεν είναι απαραιτητη παντα η ιστολογική επιβεβαίωση του ορωδους κυσταδενώματος με βιοψια FNB. Η ληψη βιοψίας γίνεται συνήθως όταν α) η κυστική βλάβη δεν έχει την τυπικη υπερηχογραφική εικόνα και β) όταν υπάρχουν συμπαγή στοιχεία εντός της μάζας.
Το ορώδες κυσταδένωμα είναι μια καλοήθης κυστική βλάβη παγκρέατος .Με βάση της κατευθυντηριες οδηγίες δεν απαιτείται η παρακολούθηση της παραπάνω μάζας. Χειρουργική αφαίρεση απαιτείται στην περίπτωση που λόγω του μεγέθους του μπορεί να προκαλέσει α)συμπτώματα, β) πιεστικά φαινόμενα γ) υποτροπιάζοντα επεισόδια παγκρεατιτίδων ή χολαγγείίτιδας.