Skip to content
Home » IPMN-EUS

IPMN-EUS

Πρόκειται για γυναίκα ετών 57 η οποία προσέρχεται για περαιτέρω διερεύνηση ενός κυστικού όγκου στην ουρά του παγκρέατος ο οποίος διαγνώστηκε με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας κοιλίας στα πλαίσια διερεύνησης αναιμίας.
Με την βοήθεια του ενδοσκοπικού υπερήχου διαπιστώθηκε  ευμεγέθης κυστική αλλοίωση (μέγιστη διάμετρος βλάβης 6εκ) με παρουσία λεπτών διαφραγμάτων στην περιοχή της ουράς του παγκρέατος.

/*! elementor – v3.5.3 – 28-12-2021 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Από τον ενδελεχή έλεγχο με ΕUS διαπιστώθηκε σαφής επικοινωνία της κυστικής βλάβης με τον παγκρεατικό πόρο, ο οποίος διακρίνεται ελαφρά διατεταμένος(3mm), θέτοντας τη διάγνωση του IPMΤ(ενδοπορικος θηλώδης βλεννώδης όγκος) .
Eπιπλέον, διακρίνεται η παρουσία ‘ ενδοτοιχωματικού οζιδίου’ (mural nodule) με μέγεθος >5mm το οποίο αποτελεί ένα ‘ανησυχητικό εύρημα’ (worrysome feature).

Η λήψη ιστολογικού υλικού με ΕUS-FNB στοχευμένα στο ανησυχητικό εύρημα (worrysome feature) , ανέδειξε ‘ υψηλόβαθμη δυσπλασία’ και η ασθενής οδηγήθηκε -μετά από συζήτηση στο ογκολογικό συμβούλιο- σε τμηματική περιφερική αφαίρεση του παγκρέατος. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς είναι άριστη.